logo UE
logo Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW). Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania M 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.”

Nazwa grupy operacyjnej: BETA 4.0

Tytuł operacji: „Innowacyjna technologia wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych”

Nr umowy o przyznanie pomocy: 00015.DDD.6509.00137.2022.15

Okres realizacji projektu: 01.04.2023 - 30.11.2024

Wnioskowana kwota pomocy: 1 381 288,00 PLN

Cel projektu

burak w rozku

Głównym celem operacji jest opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych.

Cele szczegółowe dotyczą:

opracowania koncepcji linii produktowej – wytworzenie nowych produktów mrożonych warzywnych z wykorzystaniem pozaasortymentowych buraków uprawianych przez rolnika, które będą mogły zostać zagospodarowane jako surowiec do wytwarzania produktów spożywczych. Celem jest opracowanie nowych deserowych produktów mrożonych, które zostaną opracowane w wariantach probiotycznych, co do tej pory nie było stosowane.

kombajn-rolniczy

opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania produktów mrożonych deserowych sorbetowych z buraka, gdzie innowacją będzie pozyskanie buraków od Rolnika i poddanie ich u producenta procesowi obróbki polegającej na myciu ze szczotkowaniem, homogenizacji i pasteryzacji.

Pola uprawne

opracowania koncepcji i wykonania innowacyjnej zamrażarki płytowej.

opracowania innowacji organizacyjnej, którą będzie sposób postępowania i organizacja pracy u Rolnika. Celem jest opracowanie algorytmu postępowania w magazynie z burakami.

buraki na stole

Grupa operacyjna BETA 4.0

W skład grupy operacyjnej BETA 4.0 wchodzą następujące podmioty:

  1. Michał Młynarczyk Wytwórnia Lodów i Artykułów Spożywczych w Lesznie – Lider Konsorcjum;

  2. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu;

  3. Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Poznaniu

  4. Paweł Nowak - Gospodarstwo Rolne w Środzie Wielkopolskiej

Opis Operacji

Problem rozwiązywany w projekcie dotyczy trzech aspektów. Po pierwsze utrata jędrności warzyw podczas przechowywania oraz ograniczona możliwość ich sprzedaży jest powszechnym problemem. Wykorzystanie ich obecnie nie jest możliwe, a rolnik nie jest w stanie przewidzieć terminu przydatności warzyw o jakości handlowej. Dlatego problem, który będzie rozwiązany dotyczy bezpośrednio ograniczeń jakie związane są z dystrybucją buraka po zbyt długim przechowywaniu oraz z możliwością przewidywania czasu w jakim warzywa te mogą być magazynowane. Z drugiej strony problem dotyczy procesów mrożenia, które obarczone są wysoką energochłonnością.

Potrzebą i powodem jest konieczność opracowania kierunku zagospodarowania buraka, o obniżonej zwartości wody, w którym w czasie przechowywania zwiększył się udział suchej masy i które nie nadają się do obrotu w handlu. Aby ułatwić pracę rolnika zaistniała potrzeba opracowania urządzenia cyfrowego pozwalającego na ewaluację przydatności buraków ćwikłowych do przetwarzania.

warzywa w dłoni

Otrzymany produkt zyska nowe cechy funkcjonalne, wynikające z wykorzystania buraka oraz dodatku probiotyków. Realizacja projektu umożliwi wytyczenie nowych kierunków zagospodarowania warzyw okopowych.

Rezultaty Operacji

Rezultatem operacji będzie opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalnościvprodukcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych.

W wyniku operacji zostanie opracowana innowacja produktowa. Opracowanie koncepcji linii produktowej – wytworzenie nowych deserów warzywnych z wykorzystaniem pozaasortymentowych buraków uprawianych przez Rolnika, które będą mogły zostać zagospodarowane jako surowiec do wytwarzania produktów spożywczych.

tkanka buraka
próbka buraka
burak pokrojony na talerzu

Efektem będzie technologia wytwarzania produktów mrożonych z buraka (typu sorbet), będzie innowacją uwzględniającą pozyskanie buraków od Rolnika i poddanie ich u producenta procesowi obróbki polegającej na myciu ze szczotkowaniem, homogenizacji i pasteryzacji.

Efektem operacji będzie także innowacja organizacyjna - sposób postępowania i organizacja pracy u Rolnika. W projekcie zostanie opracowany algorytm postępowania w magazynie z burakami.

wafelki od loda
lody w wafelku

Kontakt

Kontakt do Lidera grupy operacyjnej BETA 4.0:

Michał Młynarczyk Wytwórnia Lodów i Artykułów Spożywczych
ul. Machnikowskiego 8
64-100 Leszno
biuro@lodymlynarczyk.pl