„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW). Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania M 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.”
Nazwa grupy operacyjnej: BETA 4.0
Tytuł operacji: „Innowacyjna technologia wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych”
Nr umowy o przyznanie pomocy: 00015.DDD.6509.00137.2022.15
Okres realizacji projektu: 01.04.2023 - 30.11.2024
Wnioskowana kwota pomocy: 1 381 288,00 PLN
Głównym celem operacji jest opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych.
Cele szczegółowe dotyczą:
opracowania koncepcji linii produktowej – wytworzenie nowych produktów mrożonych warzywnych z wykorzystaniem pozaasortymentowych buraków uprawianych przez rolnika, które będą mogły zostać zagospodarowane jako surowiec do wytwarzania produktów spożywczych. Celem jest opracowanie nowych deserowych produktów mrożonych, które zostaną opracowane w wariantach probiotycznych, co do tej pory nie było stosowane.
opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania produktów mrożonych deserowych sorbetowych z buraka, gdzie innowacją będzie pozyskanie buraków od Rolnika i poddanie ich u producenta procesowi obróbki polegającej na myciu ze szczotkowaniem, homogenizacji i pasteryzacji.
opracowania koncepcji i wykonania innowacyjnej zamrażarki płytowej.
opracowania innowacji organizacyjnej, którą będzie sposób postępowania i organizacja pracy u Rolnika. Celem jest opracowanie algorytmu postępowania w magazynie z burakami.
W skład grupy operacyjnej BETA 4.0 wchodzą następujące podmioty:
Michał Młynarczyk Wytwórnia Lodów i Artykułów Spożywczych w Lesznie – Lider Konsorcjum;
Paweł Nowak - Gospodarstwo Rolne w Środzie Wielkopolskiej
Problem rozwiązywany w projekcie dotyczy trzech aspektów. Po pierwsze utrata jędrności warzyw podczas przechowywania oraz ograniczona możliwość ich sprzedaży jest powszechnym problemem. Wykorzystanie ich obecnie nie jest możliwe, a rolnik nie jest w stanie przewidzieć terminu przydatności warzyw o jakości handlowej. Dlatego problem, który będzie rozwiązany dotyczy bezpośrednio ograniczeń jakie związane są z dystrybucją buraka po zbyt długim przechowywaniu oraz z możliwością przewidywania czasu w jakim warzywa te mogą być magazynowane. Z drugiej strony problem dotyczy procesów mrożenia, które obarczone są wysoką energochłonnością.
Potrzebą i powodem jest konieczność opracowania kierunku zagospodarowania buraka, o obniżonej zwartości wody, w którym w czasie przechowywania zwiększył się udział suchej masy i które nie nadają się do obrotu w handlu. Aby ułatwić pracę rolnika zaistniała potrzeba opracowania urządzenia cyfrowego pozwalającego na ewaluację przydatności buraków ćwikłowych do przetwarzania.
Otrzymany produkt zyska nowe cechy funkcjonalne, wynikające z wykorzystania buraka oraz dodatku probiotyków. Realizacja projektu umożliwi wytyczenie nowych kierunków zagospodarowania warzyw okopowych.
Rezultatem operacji będzie opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalnościvprodukcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych.
W wyniku operacji zostanie opracowana innowacja produktowa. Opracowanie koncepcji linii produktowej – wytworzenie nowych deserów warzywnych z wykorzystaniem pozaasortymentowych buraków uprawianych przez Rolnika, które będą mogły zostać zagospodarowane jako surowiec do wytwarzania produktów spożywczych.
Efektem będzie technologia wytwarzania produktów mrożonych z buraka (typu sorbet), będzie innowacją uwzględniającą pozyskanie buraków od Rolnika i poddanie ich u producenta procesowi obróbki polegającej na myciu ze szczotkowaniem, homogenizacji i pasteryzacji.
Efektem operacji będzie także innowacja organizacyjna - sposób postępowania i organizacja pracy u Rolnika. W projekcie zostanie opracowany algorytm postępowania w magazynie z burakami.
Kontakt do Lidera grupy operacyjnej BETA 4.0:
Michał Młynarczyk Wytwórnia Lodów i Artykułów Spożywczych
ul. Machnikowskiego 8
64-100 Leszno
biuro@lodymlynarczyk.pl
2025 | ALL RIGHTS RESERVED LODY MŁYNARCZYK