AKTUALNOŚCI

DATA PUBLIKACJI: 19.02.2025

Postęp prac – etap 3

Promocja naszego projettu trwa w najlepsze. Na wielu polach możecie usłyszeć o lodach z buraka.
Ostatnio w eterze- RADIO POZNAŃ i audycja "Rozmowy Po Zachodzie". Nasza NAUKOWCZYNI prof dr hab. Joanna Kobus-Cisowska opowiadała słuchaczom co wartościowego i smacznego powstało w ramach realizacji naszego projektu. Cała audycja do wysłuchania tutaj: https://radiopoznan.fm/audycja/rozmowy-po-zachodzie/rozmowy-po-zachodzie-19-02-2025_-prof-joanna-kobus-cisowska

Joanna Kobus-Cisowska
Joanna Kobus-Cisowska w radio

DATA PUBLIKACJI: 10.11.2024

Postęp prac – etap 3

Ostatnie wizytacje w zakładzie produkcyjnym za nami. Prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska wraz z naszym Liderem (Lody Młynarczyk) przez ostatnie dni dopinali prace wdrożeniowe w obszarze uruchomienia linii. Koniec projektu zbliża się wielkimi krokami.

Joanna Kobus-Cisowska wraz z Michałem Młynarczykiem
laboratorium
laboratorium
laboratorium

DATA PUBLIKACJI: 14.10.2024

Postęp prac – etap 3

Prace nad analizą reologiczną naszych końcowych prób buraczków są stale kontynuowane. Dane badawcze są zestawiane w formie częściowych sprawozdań i osadzane w efektach projektu.

DATA PUBLIKACJI: 20.09.2024

Postęp prac – etap 3

Nasze rozwiązanie okazało się na tyle znane, że kilka dni temu w murach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu gościła ekipa realizatorska programu Wielkopolski Informator Ekologiczny TVP3.

11 godzin nagrań i rozmów z naszymi Naukowcami (prof. dr hab. Joanną Kobus-Cisowską, dr hab. Krystyną Szymandera-Buszką, dr dr hab. Maciejem Jarzębskim, dr inż. Moniką Przeor), Przedsiębiorcą (Panem Michałem Młynarczykiem) oraz Rolnikiem (Pan Paweł Nowak i Pan Jakub Nowak) aby pokazać jak cenne są efekty naszej pracy dla ROLNICTWA oraz dla ŚWIADOMYCH KONSUMENTÓW.

W laboratoriach Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej pokazaliśmy gdzie i w jaki sposób prowadzone są analizy, narady, oceny sensoryczne i wszystkie prace rozwojowe. Efekt? Reportaż w TVP3 Poznań!

Dziękujemy za profesjonalne wsparcie całej ekipie realizatorskiej oraz Redaktorom za pomoc przed kamerami.

pracownicy w laboratorium
pracownicy w laboratorium
pracownicy w laboratorium
pracownicy w laboratorium
pracownicy w laboratorium
pracownicy w laboratorium
pracownicy w laboratorium

DATA PUBLIKACJI: 03.09.2024

Postęp prac – etap 3

Nasz projekt stał się BARDZO rozpoznawalny! Rozwiązania zaproponowane przez naszych Naukowców trafiły do wielu odbiorców w całej Polsce. W ciągu ostatniego miesiąca aż 39 razy wspominano o lodach z buraków, które opracowujemy!!!

Radio, telewizja, internet, film… Nasze rozwiązanie cieszy się ogromnym zainteresowaniem. A na czym polega, jakie ma zalety oraz dlaczego chcemy pomóc Rolnikom – wszystko to tłumaczy nasza Naukowczyni prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska.

Wybrane publikacje w mediach:
https://www.tvp.info/79392434/lody-z-burakow-polscy-naukowcy-opracowali-procedure-wytwarzania
https://poznan.tvp.pl/79395299/lody-co-zrobic-z-burakow-przepis-dzien-lodow
https://gloswielkopolski.pl/zjedlibyscie-takie-lody-naukowcy-z-uniwersytetu-przyrodniczego-w-poznaniu-opracowali-recepture-na-lody-z-warzywa-w-sam-raz-na-upaly/ar/c17p2-26582855
https://zielonyrozwoj.pl/lody-z-burakow-nowy-odcinek-z-serii-filmow-popularyzujacych-nauke/
https://radiopoznan.fm/informacje/pozostale/buraczane-lody-rozwiazaniem-problemow-rolnikow
https://wiadomosci.radiozet.pl/poznan/poznanscy-naukowcy-stworzyli-nowy-smak-lodow-prozdrowotne-sorbety
https://agronomist.pl/artykuly/innowacyjne-lody-z-burakow-na-swiatowy-dzien-lodow
https://www.poradnikzdrowie.pl/aktualnosci/pomoga-jelitom-obniza-cisnienie-i-wzmocnia-serce-polscy-naukowcy-stworzyli-lody-z-burakow-aa-obfM-jLaB-YsqP.htmlw

DATA PUBLIKACJI: 26.08.2024

Postęp prac – etap 3

Etap 3, który polega w głównej mierze na sprawdzeniu prototypów deserów mrożonych z buraka z doświadczenia polowego w warunkach operacyjnych, wymaga od naszych naukowców stałej, regularnej i precyzyjnej kontroli jakości fizycznej surowców składowanych u naszego Rolnika Pawła Nowaka. Za ten krok odpowiadają prof. UPP dr hab. Krystyna Szymandera-Buszka oraz dr hab. Anna Jędrusek-Golińska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. Naukowczynie odpowiadają za analizę organoleptyczną, z wykorzystaniem metod fizykochemicznych, w oparciu o dogłębny przegląd literatury i stałe dostosowanie analiz do dostarczanego do laboratorium surowca.

burak
laboratorium
laboratorium
laboratorium
buraki w laboratorium

DATA PUBLIKACJI: 27.06.2024

Postęp prac – etap 3

Analizy laboratoryjne poszczególnych wariantów lodów oraz buraczków (surowca) wymagają odpowiedniego sprzętu. Laboratoria Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu są na to gotowe i dzięki naszym naukowcom możemy ocenić szeroko jakość gotowego rozwiązania, które już niedługo trafi do produkcji.

laboratorium
laboratorium
laboratorium
laboratorium
laboratorium
laboratorium
laboratorium

DATA PUBLIKACJI: 26.05.2024

Postęp prac – etap 3

Obecnie trwają prace prowadzone przez prof. UPP dr hab. Kamilę Myszkę razem z dr Moniką Borkowską z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. Prace te polegają na ocenie jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego gotowych lodów, które w naszym projekcie powstają jako efekt kluczowy naszych prac. Co zatem robimy? Weryfikujemy obecność mikroflory saprofitycznej i chorobotwórczej, oraz sprawdzamy liczebność drożdży probiotycznych w produktach. Taki stan mikrobiologiczny sprawdzamy dla świeżo wyprodukowanych w zakładzie Pana Młynarczyka lodach, jak i w próbach przechowalniczych.

laboratorium
próbki
laboratorium
próbki
badania laboratorium
badania próbki

DATA PUBLIKACJI: 20.04.2024

Postęp prac – etap 3

W dniach 9-11 kwietnia w Porto (Portugalia) odbyło się Sympozjum 8th International Conference of Food Digestion. Konferencja ta jest ważnym wydarzeniem w dziedzinie technologii żywności, żywienia i szeroko pojętego zdrowia. Sympozjum jest organizowane w ramach INFOGEST, globalnej sieci około 700 naukowców (akademickich i firm spożywczych) z 200 instytucji zlokalizowanych w 52 krajach na świecie. "Poprawa właściwości zdrowotnych żywności poprzez dzielenie się wiedzą na temat procesu trawienia" to główny cel INFOGEST oraz organizowanego spotkania naukowego.

Wyniki naszych prac projektowych przedstawiała nasza badaczka dr inż. Monika Przeor (Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu). Plakat pt.” Assessment of the selected beetroot varieties on the sensory and functional properties of probiotic ice cream enriched with the Saccharomyces cerevisiae var. boulardii” cieszył się zainteresowaniem, szczególnie w odniesieniu do nie spotykanego wykorzystania surowca (buraczków) do produkcji prozdrowotnego produktu.

Cieszymy się, że po raz kolejny wyniki naszych prac budzą zainteresowanie innych naukowców.

spotkanie
spotkanie
spotkanie
spotkanie

DATA PUBLIKACJI: 05.04.2024

Postęp prac – etap 3

Wyniki badań i wnioski uzyskane w ramach przeprowadzonych wcześniej dwóch zadań stanowią fundament dla opracowania koncepcji prototypów deserów mrożonych z wykorzystaniem buraka zwyczajnego w dwóch różnych wariantach: standardowym oraz wzbogaconym szczepami probiotycznymi. Nasze prototypy są projektowane tak, aby mogły być skutecznie produkowane w warunkach przemysłowych. Planuje się wyprodukowanie łącznie czterech różnych produktów - dwa warianty standardowe oraz dwa wzbogacone szczepami probiotycznymi, zawierające wybrane wcześniej surowce owocowe.

W procesie produkcji wykorzystywane są parametry technologiczne odzwierciedlające warunki przemysłowe, które monitorowane są za pomocą opracowanego cyfrowego urządzenia pomiarowego. Aby zweryfikować założenia dotyczące składu podstawowego i wartości odżywczej, przeprowadzana jest analiza chemiczna wszystkich powstałych wariantów. Dla oceny walorów sensorycznych prototypów, przeprowadzane są testy sensoryczne i profilowanie, w których bierze udział specjalnie przeszkolony personel badawczy. Badania te przeprowadzane są w Pracowni Analizy Sensorycznej, należącej do Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP.

Uzyskane wyniki poddawane są analizie statystycznej i porównywane z wynikami oceny konsumenckiej przeprowadzonej przez reprezentatywną grupę konsumentów, którzy regularnie spożywają tego typu produkty. W trakcie analizy sensorycznej wykorzystywana jest metoda oceny stopnia pożądalności z użyciem 10-punktowej skali liniowej. Ponadto, planowana jest jednoczesna ocena sensoryczna dostępnych już na rynku produktów wytwarzanych przez tego samego producenta, co stanowi punkt odniesienia.

Aby zapewnić właściwe warunki procesu produkcji, wykorzystywana jest specjalistyczna aparatura zarówno na uczelni jak również u Lidera projektu, która jest dostosowana do potrzeb eksperymentu.

sorbet
sorbet
sorbet
sorbet

DATA PUBLIKACJI: 15.03.2024

Postęp prac – etap 3

Wraz z początkiem lutego w naszym projekcie rozpoczął się etap nr 3. W efekcie etapu nr 2 ukończyliśmy prace koncepcyjne procesu technologicznego dla wariantów standardowych i wzbogaconych szczepami probiotycznymi. W pracowni Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu przeprowadzono analizy parametrów fizycznych naszych rozwiązań produktowych i określono ich stabilność mikrobiologiczną. Aktualnie intensywnie zbieramy dane i je analizujemy technologicznie i żywieniowo, oraz porównujemy uzyskane wyniki z dostępnymi rozwiązaniami dla wskazania ich wysokiego potencjału.

Etap 3 otwiera przed nami drogę do produkcji prototypów produktów z uwzględnieniem wytypowanych wcześniej surowców owocowych. Technologicznie – rozplanowujemy nasze prace dla przeprowadzenia prac w warunkach odzwierciedlających przemysłowe pod względem parametrów technologicznych z wykorzystaniem opracowania cyfrowego. Jednym słowem – dyskusjom i pomysłom nie ma końca… Burza mózgów trwa w najlepsze.

buraki

DATA PUBLIKACJI: 07.02.2024

Rezultaty już dostępne

W zakładce Rezultaty Operacji można już znaleźć skrócony raport z realizacji naszego etapu I. Zaprszamy do lektury!

DATA PUBLIKACJI: 12.01.2024

Postęp prac – etap 2

Jesień? Zima? Dla nas nie ma to znaczenia. Nasze próby pobieramy regularnie i stale analizujemy w laboratoriach Uniwersytet Przyrodniczego w Poznaniu. Z kolei nasz Rolnik Paweł Nowak dogląda buraczków i dba o ich dobrostan najlepiej jak tylko można. Ostatni czas to kolejna wizyta naszych naukowczyń: prof.dr hab. Joanny Kobus-Cisowskiej i dr inż. Moniki Przeor (Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu) w Gospodarstwie Rolnym oraz oględziny pryzm i konsultacje technologiczne. Instalacja naszego rozwiązania cyfrowego również się sprawdza i Pan Paweł może stale kontrolować warunki pryzm – wszystko działa jak zaplanowano. Byle do wiosny!

buraki
buraki
traktor
buraki

DATA PUBLIKACJI: 15.12.2023

Postęp prac – etap 2

Podczas 47 Seminarium Naukowo-Technicznego „Chemistry for Agriculture” w Karpaczu, kierowniczka naukowa naszej operacji prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska wzięła udział w panelu dyskusyjnym „Odpady jako surowce dla produktów chemii dla rolnictwa: Szanse i zagrożenia dla środowiska oraz bezpieczeństwa żywności”.

W stworzonym interdyscyplinarnym zespole poruszano m. in. tematy znaczenia generowanych przez przemysł spożywczy odpadów i ich wpływu na środowisko oraz jakość i bezpieczeństwo żywności, w które doskonale wpisują się efekty naszych prac nad lodami.

Prowadzone przez nasz zespół prace i badania posłużyły za przykłady możliwości ograniczania marnotrawienia zasobów (energii, wody i surowców), a tym samym redukcji odciążenia środowiska generowanymi przez zakłady przetwórcze ubocznymi surowcami niejadalnymi.

plakat
spotkanie

DATA PUBLIKACJI: 29.11.2023

Postęp prac – etap 2

Prace nad buraczkami trwają na dobre – regularnie pobieramy próby z pryzm od Rolnika Pawła Nowaka i dostarczamy do Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, do kolejnych oznaczeń.

Z kolei u naszego Lidera Michał Młynarczyk Wytwórnia Lodów i Artykułów Spożywczych w Lesznie trwają intensywne prace modernizacyjne dla dostosowania możliwości zakładu do opracowywanej technologii produkcji lodów.

remont
remont
remont

DATA PUBLIKACJI: 22.11.2023

Postęp prac – etap 2

W ciągu ostatnich dwóch tygodni trwały prace nad dopracowaniem i instalacją naszego rozwiązania cyfrowego w magazynach Rolnika Pawła Nowaka.

Czujniki zostały skonfigurowane, przetestowane i zainstalowane w pryzmie buraczków.

Wszelkie dane są teraz zbierane co 30 minut i kolekcjonowane w bazie danych. Przy każdym poborze prób z pryzmy będzie możliwy odczyt danych w danego okresu i ich odniesienie do stanu surowca.

magazyn
magazyn
komputer
magazyn
czujniki magazyn
magazyn

DATA PUBLIKACJI: 16.11.2023

Postęp prac – etap 2

W dniach 14-15. listopada 2023 roku w Łodzi odbył się „III Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI”. W ciągu dwóch dni ponad 150 uczestników realizujących i związanych z Grupami Operacyjnymi i zaangażowanych we wdrażanie innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie i przemyśle, intensywnie wymieniało się swoimi doświadczeniami.

Celem spotkania było ułatwienie nawiązywania kontaktów między Grupami Operacyjnymi i wymiana doświadczeń podczas spotkań sieciujących i debat oraz burzliwych dyskusji.

Przedstawiciele projektu Lody Beta 4.0 również byli w Łodzi i opowiadali o swoich doświadczeniach projektowych, a także korzystali z porad innych Grup Operacyjnych.

spotkanie
spotkanie
spotkanie
spotkanie spotkanie spotkanie
spotkanie spotkanie

DATA PUBLIKACJI: 30.10.2023

Postęp prac – etap 2

Jesień nadeszła. Widzieliście jak opustoszały nasze pola?

12. października rozpoczęto usypywanie buraczków w kopce (próba ‘0’). Buraczki już składujemy w halach u Rolnika i zgodnie z naszym planem regularnie pobieramy próby do analiz, które trafiają do Pracowni Uniwersytetu.

Każdego buraczka dokładnie analizują nasze Badaczki (prof. UPP dr hab. Krystyna Szymandera-Buszka i dr hab. Anna Jędrusek-Golińska) m.in. pod kątem barwy na powierzchni, barwy w przekroju, oceny organoleptycznej, powierzchni skórki, twardości.

Wyniki dla prób ‘0’ oraz prób po 2 tygodniach (‘1’) przechowywania już są w naszych Excelach i czekają na obróbkę.

Dzisiaj możecie również zobaczyć jak wygląda zakupiona w projekcie przez naszego Rolnika nowa maszyna - Niszczarka Do Liści, która bardzo ułatwia Pawłowi Nowakowi prawidłowe oczyszczanie surowca podczas intensywnych zbiorów.

pole
pole
maszyna
maszyna
buraki
burak
buraki

DATA PUBLIKACJI: 23.10.2023

Postęp prac – etap 2

W pracowni technologicznej Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP stale rozwijamy koncepcję innowacyjnych produktów. Ostatni tydzień upłynął pod znakiem wytwarzania nowych prototypów matryc naszych smakowitych deserów z buraka. Uwzględniamy różne warianty, różne owoce, różne rozwiązania konsystencji i zabarwienia. Zdecydowanie poszerzamy gamę wariantów aby później wyselekcjonować te najbardziej optymalne pod każdym, możliwym do przewidzenia kątem. Wszystkie te prace oczywiście konsultujemy z naszym Liderem Lody Młynarczyk, dla ich rozwinięcia w warunkach przemysłowych w kolejnym etapie prac.

Nasze zamrażarki już są pełne prób i nasi Naukowcy rozpoczęli swoje prace laboratoryjne etapu 2. Będzie o czym pisać, na pewno!

buraki
buraki
buraki
buraki
buraki
próbki

DATA PUBLIKACJI: 18.10.2023

Postęp prac – etap 2

Ostatni weekend to dalsze zbiory na polach naszego Rolnika. Sortowanie, oczyszczanie, segregacja buraczków – wszystko to pod czujnym okiem Pana Pawła Nowaka i za sprawą jego sprawnego zespołu. Wiemy, że te buraczki są w dobrych rękach!

buraki w worku
buraki w worku

DATA PUBLIKACJI: 16.10.2023

Postęp prac – etap 2

Drugi etap naszych prac rozpoczęliśmy intensywnie.

Jesień w pełni, zatem zbiory buraczków trwają w najlepsze. Na polach naszego Rolnika Pawła Nowaka codziennie wiele się dzieje, a buraki już są stopniowo składowane. Równolegle pobieramy próbki surowców do naszych analiz, które kontynuujemy na Uniwersytecie Przyrodniczym.

Dodatkowo w dn. 13. Października nasz konsorcjant Centrum Doradztwa Rolniczego zorganizował spotkanie robocze. Rozmowom nie było końca, dzięki czemu wiele wartościowych wniosków udało się wyciągnąć i rozplanować działania każdego Wykonawcy na kolejne tygodnie. Współpraca zdecydowanie się zacieśnia, o czym świadczą setki wykonanych telefonów i maili. Ale czego się nie robi dla smakowitych i prozdrowotnych efektów ? Te lody to będzie strzał w dziesiątkę – to wiemy na pewno!

spotkanie
spotkanie
spotkanie
spotkanie
spotkanie
spotkanie
spotkanie
spotkanie
spotkanie

DATA PUBLIKACJI: 06.10.2023

Postęp prac – etap 2

Z końcem września kończymy 1. etap naszych prac. Za nami wiele pracy, którą trudno pokazać na bieżąco, a przede wszystkim ogrom satysfakcji naszego Zespołu, że tak się to rozwija. Możemy śmiało stwierdzić, że etap przygotowania warunków operacyjnych przemysłowych do zaplanowanych doświadczeń i wytworzenie modelowych musów i pul z buraka, mamy za sobą. Wszystko idzie zgodnie z planem projektu.

Pamiętacie może, że jedną z 5 sztandarowych idei projektu było takie wkomponowanie probiotyków (nowość na rynku: Saccharomyces boulardii) aby stanowiły one realne, prozdrowotne wsparcie dla konsumentów naszych lodów i tak też ukierunkowujemy tę część naszych prac badawczych i technologicznych.

Aktualnie trwają badania przechowalnicze naszych prób mikrobiologicznych w UPP, zatem niebawem dowiemy się jaką trwałość mają nasze zaprojektowane modelowe musy i pulpy! Wszystkie te próby ocenia nasza badaczka prof. UPP dr hab. Kamila Myszka, ze szczególnym uwzględnieniem przeżywalności szczepów probiotycznych, a efekty poznacie za kilka tygodni! Mamy nadzieję, że kolejne lato przywitamy z opracowanymi, gotowymi i smacznymi buraczanymi lodami probiotycznymi.

laboratorium
próbka na szkiełku
szkiełka laboratoryjne
probówki
laborant z probówkami

DATA PUBLIKACJI: 22.09.2023

Postęp prac – etap 1

Pierwszy etap naszych prac powoli dobiega końca. Z czym się to wiąże? Z pierwszymi bardzo konkretnymi wynikami, szczegółowymi analizami naszych dotychczasowych kroków i szeregiem spotkań mniejszych i większych, telefonów, telekonferencji i maili… Dzieje się wiele, i to zdecydowanie w dobrym kierunku – smacznych efektów końcowych.

A tymczasem, zobaczcie co działo się w laboratorium mikrobiologicznym naszej Naukowczyni.

Prof. UPP dr hab. Kamila Myszka podjęła się m.in. weryfikacji jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców (masy mlecznej i pulpy z buraka) oraz prototypowych, modelowych produktów z różną zawartością pulpy z buraka. Ponadto oceniała ona przeżywalność szczepów probiotycznych, tj. Bacillus coagulans oraz Saccharomyces boulardii podczas mroźniczego przechowywania tychże prób. Brzmi zawile… no cóż – najważniejsze są uzyskane tu wyniki, a dają one naprawdę ogromną nadzieję – przeżywalność korzystnie oddziałującej na zdrowie Konsumentów mikroflory jest wysoka! O to właśnie nam chodziło w projekcie LODY BETA 4.0.
Z niecierpliwością czekamy już na zbiory!

tkanki pod mikroskopem
tkanki pod mikroskopem
podsumowanie

DATA PUBLIKACJI: 15.09.2023

Postęp prac – etap 1

Buraczki rosną, badania trwają, a CDR oraz Kierowniczka naszych prac badawczych z UPP dbają o promocję efektów projektu, które powoli wyłaniają się znad horyzontu.

W dniu 5. września 2023 roku w ramach konferencji „Współpraca Producentów Rolnych Sposobem Na Rozwój Rolnictwa i Obszarów Wiejskich” prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska oraz broker innowacji Przemysław Lecyk z Poznańskiego Oddziału CDR przedstawili cele i kierunek prac prowadzonych w projekcie LODY BETA 4.0 i podkreślili dalszą konieczność wzmacniania sieci powiązań między Rolnikami, Przedsiębiorcami i Uniwersytetami dla dobra Konsumentów - nasz projekt jest znakomitym tego przykładem!

Więcej informacji znajdziecie w materiałach pokonferencyjnych https://www.cdr.gov.pl/transfer-wiedzy/broszury-publikacje/4564-wspolpraca-producentow-rolnych-sposobem-na-rozwoj-rolnictwa-i-obszarow-wiejskich-2023

konferencja
konferencja

DATA PUBLIKACJI: 30.08.2023

Postęp prac - etap 1

Oczywiście prace badawcze to jedno, ale bez naszych buraczków nic nie ukręcimy…

Zastanawiacie się pewnie jak się one mają? Przyjrzyjcie się pięknym zdjęciom z pola doświadczalnego u naszego Rolnika. Pan Paweł Nowak (Gospodarstwo Rolne w Środzie Wielkopolskiej) wraz ze swoją Drużyną dwoją się i troją aby rosło się im jak najlepiej. Wszystkie zabiegi agrotechniczne postępują według naszych planów i jak widać, buraczki rosną na potęgę. Byle do zbiorów!

burak
burak
pole buraków
pole buraków

DATA PUBLIKACJI: 16.08.2023

Postęp prac - etap 1

Nieodzownym elementem naszych prac jest stała wymiana informacji i rozmowy merytoryczne. Dlatego też 9 sierpnia 2023 roku odbyło się spotkanie merytoryczno-naukowe naszej grupy naukowej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Spotkaliśmy się w składzie: prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska, prof. UPP dr hab. Krystyna Szymandera-Buszka, prof. UPP dr hab. Kamila Myszka, dr inż. Monika Przeor, mgr inż. Marcin Dziedziński, aby omówić efekty prowadzonych dotąd prac badawczych. Pod przewodnictwem prof. Kobus-Cisowskiej ustalono priorytety w kolejnych działaniach, dla sprawnego zamknięcia prac etapu 1 w projekcie Beta 4.0, tj. do końca września 2023. Na horyzoncie już, widać pierwsze kolorowe efekty naszych prac rozwojowych…

DATA PUBLIKACJI: 02.08.2023

Postęp prac - etap 1

Nasze prace trwają również na polu medialnym. Ostatnie dni to intensywne prace nad filmem promującym projekt Beta 4.0. Chcemy Wam pokazać, jak to wszystko wygląda od zaplecza. Niebawem poznacie efekty tych prac!

pracownia
pracownia
pracownia
pracownia
pracownia

DATA PUBLIKACJI: 30.05.2023

Postęp prac - etap 1

Jak widać, modele są już opracowywane. W pracowniach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, we współpracy z Przedsiębiorcą, trwają intensywne prace koncepcyjne. Musy i pulpy już nabierają kolorów i kształtów. Praca wre!

produkcja
burak
pulpa
pulpa
buraki

DATA PUBLIKACJI: 10.04.2023

Postęp prac - etap 1

Od 1 kwietnia rozpoczęliśmy prace nad projektem Beta 4.0. W ramach tego projektu jako cel postawiono opracowanie technologii wytwarzania nowych produktów z zastosowaniem buraków.

Pierwszy etap to przede wszystkim przygotowanie warunków operacyjnych do naszych doświadczeń i stworzenie modelowych musów, pulp z buraka w pracowniach Uniwersytetu Przyrodniczego. Przez kolejne 6 miesięcy zobaczycie co to dokładnie oznacza, obserwując nasze kolejne kroki.